Actividad antioxidante de extractos de hojas de Bocconia frutescens L. (Papaveraceae)

Autores/as

  • Oscar Eduardo Rodríguez Aguirre Universidad El Bosque
  • William Alejandro Andrade Barreiro Universidad El Bosque
  • Fabio Eduardo Diaz Lopez Universidad El Bosque

DOI:

https://doi.org/10.18270/rt.v14i2.1868

Palabras clave:

Antioxidante, Antioxidante, Cocconia, Bocconia frutescens, ABTS, ABTS•, DPPH, DPPH•, actividad antioxidante relativa (AAR).

Resumen

Bocconia frutescens es un árbol pequeño, posee hojas profundamente lobuladas y con borde dentado, las flores están agrupadas en panículas terminales pendulares, las semillas son de color negro brillante con una cubierta carnosa de color anaranjada. Es nativa de América, es conocida con los nombres vulgares de: Sarno, Palo Amarillo o Trompeto. Objetivos: Evaluar la actividad antioxidante de extractos y fracciones de hojas de Bocconia frutescens por los métodos DPPH• y ABTS•+. Métodos: las fracciones obtenidas por soxleth con solventes de diferente polaridad de hojas, fueron evaluadas a concentraciones de 25, 62.5, 125 y 250 mg/LMeOH para determinar la actividad antioxidante por los métodos DPPH• y ABTS•+. Resultados: Para los extractos por el método decoloración del radical DPPH• el Porcentaje de Captación se encontró entre 47.6 y 57.7 a 250 mg/LMeOH y para las fracciones entre 45.4 y 54.1 mg/LMeOH, a 250 mg/LMeOH. Por el método decoloración del radical ABTS•+. Para los extractos el porcentaje de Captación se encontro entre 89.7 y 99.7 a 250 mg/LMeOH y para las fracciones entre 68.5 y 99.6 mg/LMeOH. Conclusiones: las fracciones de acetato de etilo y metanol presentaron una alta actividad antioxidante al ser evaluadas por las técnicas ABTS•+ y DPPH• , la técnica ABTS•+ se presento mayor sensibilidad.

Abstract

Bocconia frutescens is a small tree, has deeply lobed and serrated edge leaves, flowers are grouped in pendulous panicles terminal, seeds are shiny black with a fleshy covering of orange color. It is native to America, is known under their common names: Sarno, Palo Amarillo or Trompeto. Objectives: Evaluate the antioxidant activity of extracts and fractions of leaves Bocconia frutescens by DPPH• and ABTS•+ methods. Methods: the fractions obtained by Soxhlet with solvents of different polarity of leaves, were evaluated at concentrations of 25, 62.5, 125 and 250 mg / LMeOH to determine the antioxidant activity by DPPH• and ABTS•+ methods. Results: Extracts for the bleaching method DPPH• radical the Percent Uptake was between 47.6 and 57.7 to 250 mg / LMeOH and fractions between 45.4 and 54.1 mg / LMeOH, to 250 mg / LMeOH. By the method of coloration radical ABTS•+. Extracts for the percentage uptake was found between 89.7 and 99.7 and fractions between 68.5 and 99.6 mg / LMeOH, to 250 mg / LMeOH. Conclusions: The fractions of ethyl acetate and methanol have a high antioxidant activity to be evaluated by the ABTS•+ and DPPH• techniques, the technique ABTS•+ present higher sensitivity.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

Oscar Eduardo Rodríguez Aguirre, Universidad El Bosque

Profesor Investigador: Core Faculty : Facultad de Ingeniería , Universidad El Bosque 

https://www.orcid.org/0000-0002-5934-0451 

https://www.researchgate.net/profile/Oscar_E_Rodriguez_A/stats 

http://www.scopus.com/authid/detail.url?authorId=26658764600

William Alejandro Andrade Barreiro, Universidad El Bosque

Ingeniero Químico, Universidad Nacional de Colombia (1995), Especialista en Educación Ambiental Universidad El Bosque (1998), Especialista en Docencia Universitaria, Universidad El Bosque (2004), candidato a Maestría en Ciencias Biológicas, Pontificia Universidad Javeriana (2015).

Fabio Eduardo Diaz Lopez, Universidad El Bosque

Ingeniero Químico Universidad Nacional de Colombia (1998), Especialista en Docencia Universitaria Universidad El Bosque (2006), Magister en Ingeniería Civil área de Ingeniería Ambiental Universidad de Los Andes (2002).

Referencias bibliográficas

University of Hawaii Botany. 2002. Bocconia frutescens,

bocconia, Papaveraceae. http://www.botany.

hawaii.edu/faculty/ cw_smith/boc_fru.htm. 1 p.

Vargas, W.G. Guía ilustrada de las plantas de las

montañas del Quindío y los Andes centrales. Manizales:

Editorial Universidad de Caldas. 2002;497 – 498.

Mahecha Vega, G.E.. Vegetación del territorio CAR,

especies de sus llanuras y montañas. Corporación

Autónoma Regional de Cundinamarca. Colombia. 2004;

– 789.

Berdonces, J.L. (2010). Llorasangre. En Gran enciclopedia

de las plantas medicinales: de la A a la Z. 2, 695.

Brand-Williams W, Cuvelier ME, Berset C. Use of a

Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity.

Lebens. Wiss. u.Technol, 1995; 28:25-30.

Prior RL, Wu X, Schaich K. Standardized Methods for

Determination of Antioxidant Capacity and Phenolics in

Foods and Dietary Supplements. J. Agric. Food Chem,

; 53:4290-302

Sánchez-Moreno C, Jiménez-Escrig A, Jiménez-

Jiménez I, Saura-Calixto F. Evaluation of Free Radical

Scavening of Dietary Carotenoids by the Stable Radical

,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl. J. Sci. Food Agric., 2000;

:1686-90.

Huang D, Ou B, Prior RL. The Chemistry behind

Antioxidant Capacity Assays. J. Agric. Food Chem., 2005;

:1841-56.

Suja KP, Jayalekshmy A, Arumughuan C. Free Radical

Scavenging Behaviour of Antioxidant Compounds of

Sesame (Sesame indicum L.) in DPPH• System. J. Agric.

Food Chem, 2004; 52:912-15.

Miller NJ, Diplock AT, Rice-Evans C, Davies MJ,

Gopinathan V, Milner A. A Novel Method for Measuring

Antioxidant Capacity and its Application to Monitoring

the Antioxidant Status in Premature Neonates. Clin. Sci.

; 84:407-12.

Re R, Pellegrini N, Protegente A, Pannala A, Yang M,

Rice-Evans C. Antioxidant Activity Applying and Improved

ABTS+• Radical Cation Decolorization Assay. Free Rad.

Biol. Med, 1999; 26:1231-37

Villano D, Fernández-Pachón MS, Troncoso AM,

García-Parilla MC. The Antioxidant Activity of Wines

Determinated ABTS•+ Method: Influence of Simple

dilution and Time. Talanta, 2004; 64:501-9.

Labrinea EP, Georgiu CA. Stopped-Flow Method

for Assessment of pH and Timing Effect on the ABTS

Total Antioxidant Capacity Assay. Anal. Chim. Acta

;526:63-8.

Roginsky V, Lissi EA. Review of methods to determine

chainbreaking antioxidant activity in food. Food

Chem. 2005: 235-54.

Krishanti M, Xavier R, Kasi M, Ayyalu D, Surash R,

Sadasivam K, Sreeramanan S. A comparative study on the

antioxidant activity of methanolic leaf extracts of Ficus

religiosa L, Chromolaena odorata (L.) King & Rabinson,

Cynodon dactylon (L.) Pers. and Tridax procumbens

L. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 2010;

(5):348-50

Kulisic T, Radonic A, Katalini V, Milos M. Analytical,

Nutritional and Clinical Methods Use of different methods

for testing antioxidative activity of oregano essential oil,

Food Chemistry, 2004;85:633-40.

Thaipong K, Boonprakob U, Crosby K, CisnerosZevallos

L, Hawkins D. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP,

and ORAC assays for estimating antioxidant activity from

guava fruit extracts Journal of Food Composition and

Analysis 2006; 19:669-75.

Floegel A, Dae-Ok K, Sang-Jin C, Sung K, and Ock

C. “Comparison of ABTS/DPPH Assays to Measure

Antioxidant Capacity in Popular Antioxidant-Rich US

Foods.” Journal of Food Composition and Analysis 2011;

(7):1043–48. 9.

Thang PT, Patrick S, Teik LS, Yung CS. Anti-oxidant

effects of the extracts from the leaves of Chromolaena

odorata on human dermal fibroblasts and epidermal

keratinocytes against hydrogen peroxide and

hypoxanthine–xanthine oxidase induced damage, Burns

; 27: 319-27.

Descargas

Publicado

2016-10-10